Bár "hivatalosan" sosem eszem édességet, a különféle olasz sütemények és fagylaltok látványa mindig magával ragad. Íme egy kirakat-túra Firenze sétálóutcájából, a via Calzaiuoli-ról. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.
A panforte, azaz erős kenyér intenzív fűszerezése után kapta a nevét. A tipikusan toszkán, egészen pontosan sienai sütemény egy merő kalória-bomba, tele cukorral, mézzel, aszalt gyümölcsökkel és olajos magokkal. Természetesen minden üzlet meg van arról győződve hogy ők készítik a legjobbat, de a valóságban számtalan jó recept létezik.
Toszkánában nagyon könnyen boldoggá tehetjük Gombóc Artúrt, mert az összes kedvence megtalálható: a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé, a lapos csokoládé, a tömör csokoládé, a lyukas csokoládé, a csomagolt csokoládé, a meztelen csokoládé, az egész csokoládé, a megkezdett csokoládé, a tavalyi csokoládé, az idei csokoládé, és minden olyan csokoládé amit csak készítenek a világon.
A csokis trüffel is Gombóc Artúr egyik kedvence. Tradícionálisan étcsokiból, vajból, tojásból és kakaóporból készül. A nevét (tartufo al cioccolato) a szarvasgombáról kapta, a hasonló kinézete miatt. Tehát a trüffel mint szó szarvasgombát jelent, de szerencsére ez csak a külsőre vonatkozik, az ízre nem. Kivételesen az olaszok is vita nélkül elismerik hogy a csokis trüffel nem tőlük származik.
A cantuccini, azaz mandulás sütemény igazi toszkán specialitás, egészen pontosan a Firenze szomszédságában fekvő Prato-ból származik. A kétszersült, ropogós, egész mandulaszemekkel teli kekszet hagyományosan Vin Santo-val, egy a Tokaji Aszúhoz hasonló édes fehér borral szervírozzák. Vélhetően a fogorvosi szövetség ajánlására, ugyanis a cantuccini-t a borba mártogatva megkímélhetjük fogainkat a nagyobb kihívásoktól.
A torrone hagyományosan karácsonyi édesség, mézből, cukorból, pirított mandulából, aszalt gyümölcsökből és tojásfehérjéből készül. Általában szögletes alakú, és elfogyasztásához semmilyen alkoholos segítséget nem kapunk. Egész Itáliában elterjedt.
Végezetül ejtsünk néhány szót a "gelato"-ról. Tudni kell, hogy egy igazi olasz ad magára annyit, hogy sosem fog olyan turistás üzletben fagyit venni, ahol ilyen felpúpozott, agyondíszített csodákat árulnak. Az olaszok szerint az igazi fagyi főzött, és olyan kis fémtartályokból kanalazzák ki, mint amilyen Bamagéri régi fagyispultja is volt. Ennek ellenére rossz fagyit nem nagyon találni Olaszországban, legfeljebb csak drágát.
***
Kinek mi a kedvenc olasz édessége? Várom a tippeket, a lista erősen bővítésre szorul :)
***
Kinek mi a kedvenc olasz édessége? Várom a tippeket, a lista erősen bővítésre szorul :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése