2014. április 4., péntek

Vacsora az etruszkok palotájában

   Ha valaki megkérdezi tőlem hogy melyik a kedvenc éttermem Firenzében, biztosan rávágom hogy a Ristorante La Reggia degli Etruschi - Fiesoléban. A furcsa anomáliának számtalan oka van, de az biztos, hogy aki egyszer ellátogat az Etruszkok Palotájának elnevezett étterembe, az mind a tíz ujját megnyalja majd a vacsora után.


   Fiesole, az ősi etruszk város mindössze hét kilométerre fekszik Firenze központjától. Nem messzebb, mint a Rózsadomb a Blahától. A kis ékszerdoboz városka szintén egy hegytetőn foglal helyet, csodás panorámát nyújtva ezáltal Firenzére. Egy kellemes nyári estén nincs is üdítőbb annál, mint kiszakadni a zsúfolt belvárosból és sétálni egyet a friss levegőn. A döntésért pénztárcánk is hálás lesz, hiszen hasonló, kiváló minőséget Firenzében csak jóval borsosabb áron találunk. 
   Az étterem Fiesole főterétől 5-10 perces sétaútnyira található, erősen hegynek felfelé. Az épület maga eredetileg a szomszédságában fekvő Ferences rendi szerzetesek kolostorához tartozott, így kellően korabeli és autentikus. Jutalmul az erős kaptatóért, a hegytetőről gyönyörű panoráma tárul majd elénk, és ha ügyesek voltunk, az ablak mellé foglaltattunk asztalt magunknak, hogy evés közben élvezhessük a Firenze feletti naplementét.
   Az étterem menüje a tradícionális toszkán ízek alapjait egyesíti a mediterrán konyha fantáziájával és színeivel. Az étlapon - többek között - megtalálható a Chianina, a porcelán-fehér színű szarvasmarha, melynek húsából a híres Fiorentina steak is készül. Ha csak előételként szeretnénk kipróbálni, érdemes a Carpaccio di Chianina-t választani ruccola ágyon és parmezán csíkokkal, ahogy a fenti képen is látható. 
   A tésztaételek is különlegesek, a roquefort szószos, körtével és rikottával töltött házi készítésű ravioli a környék egyik specialitása. A körte csak éppen annyira kap szerepet a töltelékben hogy a ricottát könnyűvé, krémessé tegye, ezzel ellensúlyozva a roquefort szósz erős aromáját. 
   Az én személyes kedvencem mégis a tagliatelle al tartufo, azaz a szarvasgomba szószos szélesmetélt. Ha egyszer megérzem a szarvasgomba jellegzetes illatát valahol, általában nem tudok ellenállni neki. A házi készítésű tészta az egyszerű, világos szószban, amelyet erősen átjár a szarvasgomba íze, egyszerűen felejthetetlen. 
   Borkedvelők számára jó hír, hogy az étterem saját borospincével rendelkezik, és az édesszájúak sem fognak csalódni a desszerteket látván. Egyszóval, tökéletes konyha lélegzetelállító panorámával, megfizethető áron. Ez maga a Palota!
  A nagyszerű vacsora után érdemes még fokozni az élményeket és felsétálni a kolostor bejáratához, ahol újabb magaslatokból csodálhatjuk meg a panorámát. A kolostor és templom helyes kis udvara az esti fényekben is igen barátságos, és a loggia alatt békésen alvó négy-öt jószándékú hajléktalan csak még pikánsabbá teszi az este összképét.

Fiesole WC index-e: 2-es.

***
Ha jártál már Firenzében és van kedvenc éttermed, melyik az és miért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése